Wiring rumah

Artikel ini membincangkan perkara asas wiring rumah yang anda perlu tahu.

Perhatian

 • Artikel ini tidak membincangkan segala perkara yang anda perlu tahu.
 • Penulisan artikel ini mungkin masih belum lengkap apabila anda membacanya.
 • Undang-undang dan peraturan berubah seiring dengan masa.
 • Tafsiran peraturan dan undang-undang boleh berubah dari semasa ke semasa.
 • Artikel ini mungkin memerlukan pengetahuan lebih asas yang mungkin anda tidak miliki.
 • Keadaan yang tidak terjangka mungkin menambah keperluan khas untuk sesetengah litar di rumah anda.
 • Artikel ini adalah artikel yang disunting. Sila rujuk artikel asal di sini.

Atas sebab-sebab ini, anda tidak seharusnya menjalankan kerja-kerja kritikal hanya berdasarkan kandungan ini. Maklumat dan pelan perlu diperiksa secara berasingan dan disahkan sebelum anda menjalankan kerja.

Sesiapa yang mejalankan wiring rumah juga perlu memahami beberapa isu keselamatan asas yang tidak dibincangkan di sini. Artikel ini adalah gambaran dan adalah tidak lengkap untuk wiring semula, dan memerlukan pengetahuan asas elektrik. Untuk mendapatkan khidmat kontraktor elektrik, sila klik di sini.

Gambaran keseluruhan

Rangka wiring rumah biasa yang menggambarkan setiap jenis litar:

Klik untuk gambar yang lebih besar

Sistem wiring rumah bandar yang baru mempunyai:

 • Live & Neutral tails dari meter elektrik ke CU
 • Sebuah split load CU
 • Ring circuits dari 32A MCBs didalam CU membekalkan soket utama. 2 buah rings kebiasaannya untuk 2 atas 2 bawah, rumah lebih besar mempunyai lebih banyak.
 • Litar lampu radial dari 6A CU MCB. Biasanya 2 atau lebih litar.
 • Sambungan Earth dari incomer ke CU.
 • 10mm² equipotential bond ke sambungan logam yang lain (air/gas)

Beberapa perkara berikut juga sering ditemui didalam sistem:

Litar pencahayaan radial mempunyai 3 pilihan wiring biasa, yang mungkin bercampur:

 • “Loop-in” (seperti setiap rajah di atas). Litar ini diberikan kepada setiap pemasangan lampu, dan kabel berasingan menghubungkan dari pemasangan ke suis. (ini adalah kaedah yang paling biasa)
 • Switch loop through” (litar bersambung ke setiap suis, dan kabel yang berasingan pergi dari suis ke setiap lampu )
 • “Junction box loop in”, dimana sambungan penamatan dan bekalan dilakukan di kotak simpang, dan kabel berjalan ke suis dan lampu dari sana.

Gambar rajah ditunjukkan dengan fius lampu 6A dan MCB litar ring 32A. Pilihan lain juga mungkin:

 • Litar soket 20A
 • Litar pencahayaan 10A kadang-kadang digunakan

Unit Pengguna (CU)

Unit Pengguna, yang sebelum ini disebut fusebox, mengandungi perkara-perkara berikut:

 • “Main isolating switch”. Ini mematikan segala-galanya.
 • Dalam kebanyakan kes sekurang-kurangnya satu RCD
 • Fuse atau MCB untuk setiap litar. Ini memotong kuasa ke litar sekiranya berlaku gangguan semasa yang tinggi.
 • Blok sambungan bumi yang menghubungkan bumi ke wayar bumi pelbagai litar
 • 1 atau 2 blok yang membekalkan sambungan neutral ke wayar Neutral pelbagai litar

Setiap fius atau MCB membekalkan satu litar sahaja. Satu litar boleh membekalkan sejumlah besar beban.

Masukkan Beban CU

CU beban berpecah telah menjadi popular pada tahun-tahun kebelakangan ini, dan di mana-mana sejak tahun 2008 dengan pengenalan edisi ke-17 bagi kabel wiring rumah. Ia biasanya menawarkan kelebihan yang ketara ke atas jenis CU tradisional yang tidak canggih. Lihat Unit Pengguna Edisi ke – 17 untuk maklumat lanjut.

CU beban berpecah membahagikan MCB kepada 2 atau lebih bank berasingan. Setiap bank biasanya mempunyai RCD sendiri. Terdapat juga suis induk yang akan menukar seluruh CU.

CU beban berpecah mempunyai kelebihan berikut:

 • Sesetengah kerja wiring rumah boleh dijalankan dengan hanya satu bahagian CU dimatikan, mengekalkan akses kepada cahaya dan kuasa ketika bekerja.
 • Hampir kesilapan hanya boleh mengambil kuasa untuk sebahagian daripada sistem
 • Susunan beban pecah bermakna kedua-dua beban RCDed dan bukan RCDed boleh dibekalkan dari satu CU .

CU beban berpecah adalah disyorkan, dan artikel ini akan mengambil alih penggunaan CU beban split.

Earthing

Earthing adalah sistem keselamatan asas yang digunakan dalam pemasangan elektrik. Ia berfungsi dalam koordinasi dengan pemutus litar MCBs , Fius , dan RCD untuk memastikan bekalan elektrik dapat diputuskan dengan cepat sekiranya berlaku kesalahan . Ini sangat mengurangkan risiko kejutan.

Kebanyakan rumah mempunyai sambungan bumi yang dibekalkan oleh pembekal elektrik.  Rumah yang tiada pula, menggunakan batang bumi sendiri.

Terminal pembumian pembekal atau rod bumi anda disambungkan ke blok bumi CU . Setiap litar elektrik di dalam rumah mengambil sambungan bumi dari blok bumi penghancur CU .

Peranti Semasa Sisa (RCD)

Edisi ke-17 peraturan wiring rumah mengenakan keperluan yang lebih kerap untuk memasang perlindungan RCD (atau RCBO) daripada edisi ke-16 terdahulu. Secara umumnya, kabel yang dikebumikan kurang daripada 50mm di bawah permukaan dinding DAN TIDAK dilindungi secara mekanikal, atau kabel di salah satu daripada beberapa jenis kabel khusus yang menggabungkan skrin yang dibumikan mesti mempunyai perlindungan RCD perjalanan 30mA. Perlindungan litar sedemikian boleh diperolehi daripada sama ada RCD yang melindungi beberapa litar, atau individu RCD / RCBOs pada setiap litar.

Pemasangan baru akan mempunyai dua atau lebih RCD . Rumah yang lebih tua mungkin hanya mempunyai satu atau tiada langsung.

RCD mengurangkan risiko kecederaan akibat kejutan elektrik (ia tidak menghilangkannya sepenuhnya), tetapi ia juga boleh memperkenalkan masalah ia sendiri jika tidak digunakan dengan cara yang sesuai. RCD biasanya hanya digunakan pada sesetengah litar dan bukannya semua.

Dengan pembekal yang menyediakan sambungan bumi , susunan yang paling biasa adalah CU berpecah dengan RCD di satu pihak, dan tiada RCD di pihak yang lain. Secara umumnya bahagian RCD digunakan untuk membekalkan soket dan shower, dengan kebanyakan item lain di sebelah lain.

Dengan batang bumi setempat , keadaannya berbeza di mana semua litar mesti dilindungi RCD , kerana batang bumi setempat biasanya tidak mempunyai tanah yang cukup baik sendiri untuk membersihkan semua kerosakan bumi. Oleh itu, RCD digunakan pada semua litar walaupun pada pemasangan lebih lama. Pilihan umum adalah untuk mempunyai bekalan yang disalurkan melalui masa 100mA yang ditangguhkan RCD , keluarannya pergi ke CU yang berpecah dengan RCD di satu pihak. Ini bukan satu susunan yang ideal, kerana kesalahan kebocoran bumi yang besar di sisi bukan RCD akan menyebabkan kegagalan kuasa yang lengkap, dan kadang-kadang tidak mampu untuk menetapkan semula kuasa.

RCBOs

Sebuah RCBO adalah gabungan RCD dan MCB dalam satu modul, dan dipasang di tempat MCB . RCBOs membolehkan litar individu dilindungi oleh RCD sendiri tanpa sebarang risiko bahawa kerosakan dalam litar yang tidak berkaitan boleh menyebabkan ia pergi. Walau bagaimanapun melindungi semua litar seperti ini lebih mahal.

Di mana RCBOs digunakan, ia dipasang di sisi bukan RCD CU , dan litar bekalan yang memerlukan perlindungan RCD . Lihat Unit Pengguna Edisi ke – 17 untuk maklumat lanjut.

Sambungan Neutral & RCD

Neutrals untuk litar yang dilindungi oleh RCD yang berbeza (atau yang dari litar dilindungi RCD dan bukan RCD) tidak boleh bercampur. Jika mana-mana wayar neutral disambungkan ke bahagian yang salah, RCD akan trip.

Prinsip yang sama juga untuk RCBOs, setiap litar RCBO perlu mempunyai neutral yang berkaitan dengan RCBO neutral dan tidak di tempat lain.

Sisi RCD atau sisi bukan RCD

Kebiasaannya, pemasangan menggunakan sambungan pembekal bumi akan menjalankan beberapa litar secara langsung dari sisi bukan RCD CU. Ini termasuk:

Semua litar soket, harus mempunyai perlindungan RCD sejak Plug-in adalah sumber hampir semua elektrik.

Pemasangan moden biasanya akan menyediakan RCD tambahan supaya litar terdedah (iaitu pencahayaan ) tidak akan terjejas oleh perjalanan nuisans, dan supaya litar terdedah kepada kebocoran bumi yang tinggi (misalnya benda dengan elemen pemanas dan air yang berdekatan) dilindungi secara berasingan dari yang lain.

Soket

13A double socket.jpg

Soket mungkin berwayar di litar ring atau litar radial. Kebanyakannya, litar ring digunakan, kerana menggunakan kurang tembaga untuk susunan litar, ia mempunyai kelebihan keselamatan terhadap litar radial (kadang-kadang diperdebatkan), dapat memberikan lebih banyak daya, dan menutup lebih banyak area lantai per litar.

Ring

Soket berada di litar ring 32A di kebanyakan pemasangan rumah. Ini menggunakan ring kabel (iaitu gelung), supaya pada kabel CU 2 disambungkan ke MCB bukannya 1. Suatu soket tanpa had boleh dihubungkan pada setiap ring .

Satu litar ring di setiap lantai adalah susunan yang agak biasa, tetapi bukan satu-satunya pilihan. Rumah yang lebih besar umumnya mempunyai ring yang lebih banyak. Ia juga biasa untuk mempunyai ring yang didedikasikan hanya untuk soket di dapur kerana itu adalah di mana anda akan dapati banyak peralatan memakan kuasa tertinggi di rumah moden.

Kabel 2.5mm² biasanya digunakan untuk litar ring4mm ² digunakan apabila kabel akan berada di bawah penebat atau ditutup dengan kabel lain.

Spurs

Spurs dibenarkan, tetapi soket harus dimasukkan ke dalam ring dan bukannya didorong di mana praktikal. Spurring adalah yang terbaik hanya digunakan untuk tambahan pada litar.

Kaedah-Kaedah terpakai kepada pemuatan dan bilangan soket yang dibenarkan pada akhir memacu.

Sambungkan spurring menghalang penambahan lebih mudah pada lebih banyak soket dalam beberapa kedudukan, sebagai spur mungkin tidak dapat mendorong spur. Spurs juga menghalang penambahan lebih banyak soket pada posisi yang berpanjangan, manakala sejumlah soket boleh dibilang tidak boleh ditambah di mana soket berada di gelanggang. Perlu diingat bilangan soket yang dikehendaki telah meningkat sejak beberapa tahun yang lalu, dan hanya boleh dijangka meningkat lagi.

Radial

Litar soket radial digunakan kurang kerap. Ini menggunakan kabel tunggal dari CU ke soket, maka kabel tunggal ke soket seterusnya di sepanjang garis dan lain-lain. Radial menggunakan lebih banyak tembaga pada kebanyakan litar, walaupun kabel kurang pada litar berbentuk sempit fizikal panjang. Kesalahan sambungan mempunyai akibat yang lebih besar berbanding dengan litar ring. (Kekeliruan terhadap keselamatan relatif ring & litar radial adalah meluas.)

Bilangan soket

Nombor soket minimum dan wajar yang disyorkan untuk setiap bilik diberikan. Nombor yang disyorkan tidak dapat dielakkan sebagai pendapat, dan hanya disyorkan sebagai titik permulaan untuk dipertimbangkan.

 • Bilik tidur
  • Minimum: 1 soket dua kali pada setiap 2 lokasi
  • Disyorkan: soket dua kali ganda pada setiap 4 lokasi (dalam atau berhampiran sudut) + soket double pada sisi katil tunggal, atau soket berganda pada setiap sisi katil double. Suis lampu 2 cara dikawal di pintu & di tepi katil.
 • Koridor
  • Minimum: tiada
  • Disyorkan: 1 soket dua kali untuk koridor pendek, 2 atau mungkin lebih lama. Letakkan satu di mana meja dewan boleh pergi.
 • Dapur
  • Minimum:
  • Disyorkan: Di bawah permukaan kerja: 4 atau 5 soket berganda. Lebih daripada puncak kerja: 1 soket double setiap 2 meter. Semua soket pada litar ring, tiada taji. Soket 2A atau 5A pada litar pencahayaan : satu di atas setiap set almari, satu di bawah setiap set almari, satu dari almari & tempat kerja.
 • Lounge:
  • Minimum: 1 soket dua kali pada setiap 2 lokasi
  • Disyorkan: soket dua kali ganda pada setiap 4 lokasi (dalam atau berhampiran sudut) + 1-3 soket dua kali di mana peralatan PC atau AV digunakan. Jika bilik mempunyai 2 atau lebih pintu , suis lampu 2 cara boleh dikawal di setiap pintu . Soket 4-6x 2A atau 5A pada litar pencahayaan .
 • Bilik utiliti:
  • Minimum: 1 soket dua kali
  • Disyorkan: soket 2 atau 3, semua pada litar ring
 • Bilik mandi :
  • Minimum: tiada soket
  • Disyorkan: tiada. 1 soket di luar jangkauan mudah di zon 3 jika anda ingin menggunakan perkakas di bilik mandi (contohnya mesin basuh atau dehumidifier ). Soket pencukur di wastafel adalah pilihan, tetapi barang-barang memasang di luar bilik mungkin lebih baik.
 • Rumah pejabat:
  • Minimum: soket dua kali di 2 lokasi
  • Disyorkan: soket dua kali ganda pada setiap 4 lokasi (umumnya berhampiran sudut), ditambah apa-apa dari dua hingga dua soket berganda di mana komputer atau peralatan perniagaan lain akan pergi.
 • Bangsal kecil:
  • Minimum: tiada bekalan elektrik
  • Disyorkan: jika jauh dari rumah, soket berganda boleh berguna. Jika anda akan menghabiskan masa di dalamnya, cahaya juga.
 • Bangsal besar:
  • Minimum: tiada bekalan elektrik
  • Disyorkan: banyak lampu & soket mengikut saiz & penggunaan yang dicadangkan. Memandangkan kecenderungan penggunaan elektrik meningkat pada tahun-tahun ini, kabel umpan berlebihan boleh membuktikan berguna pada waktunya.
 • Rumah hijau:
  • Minimum: tiada bekalan elektrik
  • Disyorkan: Soket double splashproof di atas ketinggian kepala boleh menjadi berguna. Untuk hortikultur yang berdedikasi, lampu pendarfluor , beberapa soket double splashproof yang diposisikan pada ketinggian kepala atau di atas, dan soket 13A untuk pencahayaan pelepasan semuanya boleh berguna.

Pencahayaan

Lampshade 5499-2.jpg

Litar radial digunakan untuk pencahayaan . Terdapat satu litar lampu pada setiap MCB pencahayaan. Litar pencahayaan biasanya pada 6A MCB atau 5A fius , walaupun 10A boleh digunakan (dengan beberapa sekatan tambahan (kini dikeluarkan dalam edisi ke-17 daripada kabel wiring)) untuk litar besar. Walau bagaimanapun, jika kawasan itu besar, lebih banyak litar 5A atau 6A akan kebanyakannya lebih baik.

litar pencahayaan biasanya berwayar dalam kabel T & E 1mm² atau 1.5mm² (1.5mm ² membolehkan jangka masa panjang kabel, sebelum mengalami penurunan voltan yang terlalu banyak).

Fi atau MCB

Kegagalan lampu filamen boleh melancarkan MCB , jadi fius mempunyai kelebihan terhadap MCBs untuk litar pencahayaan , kerana ia jarang sekali menjejaskan kegilaan bola lampu. (Kurang jenis C dan D MCB yang sensitif sering digunakan untuk membantu mengurangkan masalah ini.)

Loop-in Wiring

Kabel suapan kuasa boleh pergi ke sama ada suis atau pemegang bulb. Sekiranya ia pergi ke lampu bulb, ini dipanggil wiring gelung, dan siling meningkat (kotak simpang dengan saluran keluar menghadap ke bawah) kemudian menggunakan empat set sambungan dan bukannya 3, yang tambahan adalah hidup bertukar.

Dengan wiring gelung, kabel dari siling naik ke suis mempunyai 3 konduktor, iaitu bumi , hidup tidak hidup dan bertukar secara langsung. Kesesuaian regs memerlukan bahawa sleeving coklat dipasang di atas konduktor berwarna neutral pada setiap hujung kabel suis kerana ia digunakan sebagai hidup.

Pandangan biasa di dalam siling meningkat:

CeilingRoseInternal.gif

Yang lebih mudah difahami dalam bentuk skematik:

LoopInWiringScheme.gif

Semua warna kabel adalah seperti yang diharapkan kecuali untuk hidup bertukar. Suis lampu biasanya berwayar dengan T & E standard, yang bermaksud wayar langsung yang dihidupkan akan menjadi hitam (pemasangan sedia ada) atau biru (pemasangan baru) – ini harus ditandakan dengan pita berwarna atau sleeving (walaupun sayangnya ini sering hilang).

Jadi berhati-hatilah, jika anda mengambil bunga mawar tanpa memperhatikan wayar yang mana, dan anda menyambung semula semua hitam atau blues bersama-sama, fius atau MCB anda akan pergi.

Single & Earth

Sistem litar pencahayaan wiring rumah yang tidak lazim dijumpai.

Kehidupan kekal dan kehidupan litar menggunakan litar tunggal teras dan bumi (jenis 6241Y ).

Run ini bermula dari MCB dan gelung di antara lampu-lampu lampu untuk menyediakan hidup kekal dan bumi kepada lampu-lampu. Satu lagi panjang 6241Y kemudiannya digunakan dari lampu-lampu ke pemasangan cahaya untuk menyediakan hidup dan tanah yang ditukar pada pemasangan ringan.

Kabel neutral ialah kabel dua berselubung (6181Y dengan selubung dalam biru) yang beroperasi dari CU neutral busbar dan dari pemasangan ringan hingga pemasangan ringan (hanya ada satu neutral pada akhir litar).

SingleCoreAndEarthLightingCct.jpg

Ia menjadikannya lebih mudah untuk memasang kelengkapan ringan kerana terdapat kurang kabel untuk mengacaukan pada pemasangan.

Pilihan Wiring Lain

Selain skema Loop In yang ditunjukkan di atas, sistem lain juga sering digunakan. Ini adalah gelung Tukar melalui yang menjadikan semua sambungan di suis. Terdapat juga wiring kotak simpang yang pada asasnya sama dengan sistem siling meningkat kecuali tiada sambungan tempatan pada lampu – jadi lebih sesuai untuk lampu jauh seperti lampu dinding. Semua kombinasi ini boleh wujud pada litar yang sama jika perlu:

AlternativeLightingWiring.gif

Jalankan Dua Jalan

Pemindahan dua arah bermaksud mempunyai dua atau lebih suis di lokasi yang berbeza untuk mengawal satu lampu. Ia berwayar supaya operasi sama ada suis akan mengawal lampu.

Earthing litar cahaya

Logo

Dalam beberapa sifat yang lebih tua (biasanya berwayar dalam atau sebelum pertengahan tahun 1960-an), ia tidak biasa untuk mencari litar lampu tanpa dawai bumi. Penjagaan perlu diambil jika anda mempunyai litar seperti ini untuk memastikan kelengkapan dan suis cahaya yang sesuai sahaja digunakan. Kelengkapan lampu dan suis logam yang paling banyak akan memerlukan pembumian , tetapi yang ditandakan dengan simbol bertebat berganda  tidak memerlukan sambungan bumi . Suis plastik dan kelengkapan ringan juga selamat digunakan di litar tanpa bumi.

Perhatikan dawai bumi di T & E mesti disalurkan ke semua suis, kotak simpang & kelengkapan ringan, termasuk yang sedang plastik . Ia tidak dibenarkan meminjam bumi dari litar lain. Sebaiknya litar tidak dibumikan sepatutnya dipasang semula, atau sekurang-kurangnya mempunyai RCD dipasang untuk melindunginya.

Untuk maklumat lanjut mengenai litar pencahayaan yang digali, lihat Litar Pencahayaan Tanpa Bumi

Lampu luar

Lampu luaran biasanya dijalankan di litar radial sendiri dari MCB sendiri di CU . Biasanya ini adalah MCB 6A, tetapi pencahayaan kurang berkemungkinan menyebabkan masalah jika dijalankan pada fius 5A. Pengkabelan luar mesti sesuai digunakan di luar (banyak jenis kabel merendahkan pendedahan yang berpanjangan kepada cahaya matahari misalnya).

Elektrik Bilik Mandi

Mandi elektrik (Rankin Kennedy, Pemasangan Elektrik, Vol V, 1903) .jpg

Bilik mandi (atau bilik dengan pancuran mandian) adalah “lokasi khas” dalam bahasa peraturan wiring rumah. Ini kerana ia adalah tempat di mana orang ramai terdedah kepada kecederaan serius akibat kejutan elektrik (kerana basah dan tanpa alas kaki). Dalam reka bentuk moden semua elektrik bilik mandi dibekalkan oleh litar terlindung RCD .

Zon

Bilik mandi dibahagikan kepada 3 zon, dengan peraturan yang berbeza untuk setiap zon.

 • Kelengkapan elektrik di bilik mandi di zon 0 mestilah sesuai dengan IPX7 atau lebih baik, dan mestilah jenis tambahan voltan rendah.
 • Kelengkapan elektrik di bilik mandi di zon 1 & 2 mesti mematuhi IPX4 atau lebih baik.
 • Kelengkapan elektrik di bilik mandi di luar zon tidak perlu mengesahkan kepada sebarang penarafan IP tertentu, tetapi mestilah sesuai untuk keadaan di mana ia digunakan.

Terdapat juga batasan untuk jenis peralatan elektrik yang dibenarkan di setiap zon. Lihat artikel elektrik bilik mandi untuk maklumat lanjut.

Ikatan Equipotential

Semua barangan logam yang memasuki bilik mandi dari luar bilik (contohnya paip tembaga, kabel litar elektrik) disambungkan menggunakan wayar 4mm² hijau / kuning terlindung . Sambungan juga dibuat untuk setiap wayar pelindung bumi di setiap litar yang memakan perkakas di bilik mandi (contohnya lampu , pemanas , rel rel dan sebagainya). Ini disebut ikatan equipotential dan direka untuk meminimumkan pendedahan kepada voltan berbahaya yang mungkin hadir semasa keadaan kesalahan elektrik. Kawat disambungkan ke paip logam menggunakan pengapit bumi BS 951 . Kawat disambungkan kepada radiator dengan menggunakan penyambung. Ia dibenarkan untuk meletakkan sambungan ikatan equipotential dengan segera di luar bilik mandi jika perlu. Perhatikan equipotential bonding boleh dihilangkan jika semua litar yang masuk ke bilik mandi dilindungi oleh RCD (s) dengan ambang perjalanan 30mA atau kurang.

Soket

Sehingga pengenalan edisi ke-17 peraturan wiring rumah, soket tidak dibenarkan di dalam bilik mandi sama sekali, melainkan ia sama ada soket pencukur teralih pengubah, atau soket untuk kuasa peranti voltan rendah tambahan , kedua-duanya dibenarkan di Zon 2 atau di luar. Untuk maklumat lanjut mengenai elektrik bilik mandi, lihat elektrik bilik mandi .

Hujan

Satu pancuran elektrik akan diberi pada kabel semasa yang tinggi, diberi makan dari MCB sendiri di sisi perlindungan RCD CU . Untuk maklumat lanjut mengenai pancuran elektrik, lihat Memasang pancuran elektrik

Dapur

1911 Ketuhar elektrik 3230-3.jpg

Dapur moden sering mempunyai kepekatan tinggi peralatan elektrik, kebanyakannya peranti penggunaan kuasa tinggi. Oleh itu, ia layak menyebut secara khusus.

Periuk

Semua dalam satu periuk elektrik (oven, dapur & gril dalam satu unit) diberi makan oleh kabel semasa yang tinggi dari CU , biasanya pada MCB 32A. Ketuhar rongga tunggal tanpa hob lebih kerap diletakkan pada palam 13A. Kebanyakan hobi memerlukan suapan arus tinggi sendiri, tetapi sesetengahnya ada yang menggabungkan pensuasan had beban, dan direka untuk dijalankan pada palam 13A. Pemasak combi (ketuhar ketuhar gelombang mikro & kipas, dengan atau tanpa grill) sentiasa pada plag 13A.

Ikatan Equipotential

Bertentangan dengan kepercayaan popular dapur tidak memerlukan ikatan equipotential.

Bilangan Rings

Kebanyakan dapur dibekalkan oleh satu litar ring . Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak mencukupi untuk dapur besar atau semua-elektrik.

Maklumat Lain

Bahagian P

Litar lengkap dan beberapa kerja elektrik lain kini dilindungi oleh Bahagian P peraturan bangunan. Untuk maklumat lanjut mengenai Bahagian P, lihat Bahagian P

Warna kabel berubah

Walaupun UK telah menggunakan piawai Eropah warna Blue / Brown untuk flexes untuk masa yang lama, standard warna yang sama juga kini telah diterima pakai untuk wiring rumah. Oleh itu, anda perlu mengetahui tentang perubahan:

Warna lama:

 • Merah = hidup
 • Hitam = Neutral
 • Bare atau hijau / kuning = Bumi

Warna Baru:

 • Brown = Live
 • Biru = Neutral
 • Bare atau hijau / kuning = Bumi

Untuk maklumat lanjut tentang warna kabel , lihat Kod warna wiring rumah.

Untuk mendapatkan khidmat kontraktor elektrik, sila klik di sini.

error: