Jenis jenis kayu pembinaan yang anda perlu tahu

Sebelum memulakan pengubahsuaian sesuatu rumah, anda harus peka dengan pelbagai jenis bahan binaan yang digunakan, salah satu bahan binaan yang penting adalah kayu. Terdapat pelbagai jenis jenis kayu yang digunakan untuk pelbagai jenis tujuan semasa pembinaan.

Artikel ini menggariskan pelbagai jenis kayu dan kegunaannya.

Balau

Kayu Balau
Kayu Balau

Kegunaan Utama: Pembinaan berat (tidak dirawat): Jambatan, jeti, dermaga, cerucuk, balok, tiang, tiang grid kuasa, keel, kerangka perahu, blok dok, spatbor.

Balau Merah

Balau Merah
Red Balau

Kegunaan Utama: Pembinaan berat (tidak dirawat): Jambatan, jeti, dermaga, cerucuk, rasuk, tiang, gelang, tiang bahu, palet. Kayu pokok-pokok saiz tiang membuat pemegang yang sangat baik untuk palu, kapak dan cangkul.

Bitis

Kayu Bitis
Kayu Bitis

Kegunaan Utama: Pembinaan berat (tidak dirawat): Jambatan, jeti, cerucuk, rasuk, tiang, gelang, tiang bahu, palet. Kayu pokok-pokok saiz tiang membuat pemegang yang sangat baik untuk palu, kapak dan cangkul.

Chengal

Kayu Cengal
Kayu Cengal

Kegunaan Utama: Chengal digunakan sebagai kayu standard untuk pembinaan berat, jambatan, landasan kereta api, tiang talian kuasa gergasi, bangunan bot, lantai berat, kerja badan trak, dan banyak kegunaan lain di mana kekuatan dan daya tahan yang hebat diperlukan. Walau bagaimanapun, kayu ini terhad dan tidak ekonomik untuk kegunaan yang banyak. Balau, Giam dan Resak adalah pengganti yang baik untuk Changal.

Giam

Kayu Giam
Kayu Giam

Kegunaan Utama: Pembinaan berat (tidak dirawat): Jambatan, jeti, dermaga, cerucuk, rasuk, tiang, gelanggang, lantai tugas berat, tiang talian kuasa, dan rangka bot, blok dok, blok bantalan, blok brek, , buffer, kereta api, kereta api dan bingkai kereta api, katil kereta, papan lantai, bingkai badan lori dan lori. Ia merupakan pengganti yang baik untuk Balau, Chengal dan Resak.

Kekatong

Kayu Kekatong
Kayu Kekatong

Kegunaan Utama: Tiang, papan tanda, rasuk, bingkai pintu dan tingkap, pemegang tukul dan lantai tangga.

Keranji

Kayu Keranji
Kayu Keranji

Kegunaan Utama: Peralatan gimnasium, panel hiasan, lantai parket, lantai tugas berat, pemegang palu, paksi dan cangkul, pemegang alat tukang kayu, pallet, tiang bahu, tongkat kayu, dan lain-lain.

Merbau

Corak Kayu Merbau
Corak Kayu Merbau

Kegunaan Utama: Sangat tahan lasak dan kuat untuk pembinaan berat. Walau bagaimanapun, kayu ini mudah terdedah kepada jangkitan kulat jika digunakan dalam keadaan yang lembap dan, oleh itu, bukan salah satu daripada timbunan konstruktif berat yang terbaik. Merbau adalah kayu yang sangat menarik yang sesuai untuk kerja hiasan: pertukangan yang seni, membuat kabinet, alat muzik, dulang, mangkuk, piring, kotak mewah, panel, lantai parket, kelengkapan pejabat, kaunter, pameran, dan hiasan.

Resak

Kayu Resak
Kayu Resak

Kegunaan Utama: Pembinaan berat, jambatan, cerucuk, jeti, dermaga, jambatan, tiang, jeti, lantai tugas berat, tiang telegraf dan tiang kuasa, rangka kapal, blok dok, kereta api kereta api, bingkai kereta api, dan sebagainya. Pengganti yang baik untuk Balau, Giam dan Chengal.

Tembusu

Corak kayu tembusu
Corak kayu tembusu

Kegunaan Utama: Pembinaan berat, jambatan, dermaga, cerucuk, rangka bot, lantai tugas berat, lantai parket, blok pemotong daging, tekap cetakan, dan kayu ukiran yang baik.

Untuk membeli kayu untuk kegunaan pembinaan, anda boleh layari www.alibaba.com.my.

Layari laman web kami untuk maklumat lanjut tentang servis yang kami tawarkan.

error: