8 Tips memilih warna cat yang betul.

Hari ini saya meneruskan usaha saya untuk memudahkan anda melakukan pemilihan warna cat yang betul. Anda mungkin akan tersekat dengan hanya beberapa warna akhir yang berbeza yang anda pening kepala untuk putuskan pemenangnya, artikel hari ini akan membantu anda untuk menyelesaikan masalah ini. Inilah 8 petua untuk memilih warna cat yang betul yang telah membantu saya mengelakkan banyak kesilapan dalam pemilihan warna.

8 petua pilih warna cat yang betul

1- Jangan Pilih Warna Cat Bilik Terlebih Dahulu.

Secara semulajadi, perkara-perkara terbesar perlu dilakukan terlebih dahulu, tetapi sebenarnya, adalah lebih mudah untuk anda memilih warna cat yang sesuai dengan perabot dan hiasan rumah anda daripada anda mahu memilih warna hiasan yang sesuai dengan warna bilik anda yang telah di cat. Lebih baik pilih warna perabot dahulu.

2-Mula Dengan Inspirasi.

Pinterest adalah tempat yang baik untuk mula membuat keputusan mengenai warna cat. Buat board untuk setiap bilik dan mulakan bilik pinning yang menangkap mata anda. Sebaik sahaja anda mempunyai kira-kira 10, anda akan merasai warna apa yang membuatkan anda tertarik.

Adakah anda percaya bahawa inspirasi untuk warna dinding yang terdapat di 90% rumah saya berasal dari cawan kopi Starbucks? Yep!

Saya sukakan warna kelabu tetapi saya tidak mahu rumah saya kelihatan seperti penjara jadi saya memilih greige yang mempunyai kehangatan yang cukup dan sesuai dengan perabot dan aksesori kelabu.

Bilik anak saya pula, terinspirasi dari selimut bayi yang saya terima ketika saya hamil dengannya. Saya menggunakannya sebagai titik permulaan untuk memilih fabrik berwarna biru dan hijau dan kemudian memilih warna yang sangat terang untuk dinding. Ingat, objek yang ada di dalam bilik adalah tumpuan utama sebenar, bukan dinding.

3- Stick Dengan Neutral.

Anda perlu membuat keputusan terlebih dahulu dimana arah fokus bilik anda. Sekiranya jawapan anda adalah dinding, anda harus terus memilih warna warna yang berani. Dan jika anda memilih untuk warna yang berani, objek lain di dalam bilik harus cukup neutral sehingga anda tidak terlalu banyak berlawan. 

12 warna cat neutral untuk rumah anda

4-Gunakan Tester.

Beli tester dalam beberapa warna dan cat kawasan yang cukup besar di beberapa dinding yang berbeza supaya anda dapat melihat bagaimana cahaya matahari menonjolkan warna pada waktu yang berbeza. 

Hampir semua jenama kini menjual tester. Berbaloi membelanjakan wang untuk membeli beberapa tester untuk menguji ruang anda sebelum membeli cat yang salah dengan banyak.

Saiz tester warna cat

Tinggalkan kawasan ujian selama kira-kira satu minggu supaya anda dapat melihat warna yang akan dilihat pada masa dan cahaya yang berlainan.

5- Menguji Warna Cat Anda Keatas Perabot Dan Kain.

Jangan hanya menguji warna anda pada dinding. Sebaliknya, dapatkan sekeping papan poster dan letakkan ke sofa, meja atau item lain yang akan berada di dalam bilik untuk melihat jika ia sesuai. 

6- Pilih Kilauan Yang Betul.

Apa-apa kilauan dalam cat akan menyembunyikan kecacatan, jadi jika anda cuba untuk mengatasi kecacatan di dinding, dapakatkan sesedikit kilauan yang boleh.

Berikut adalah beberapa garis panduan umum untuk pilihan finishing yang berbeza:

  • Flat (Matte): Tidak bersinar sama sekali. Sesuai untuk kawasan seperti ruang tamu dan bilik tidur, serta siling.
  • Flat Enamel: Hampir tidak bersinar tetapi agak mudah dibersihkan daripada cat rata. Ini sesuai untuk kawasan dengan trafik yang rendah dan menjadi pilihan yang lebih baik jika anda mempunyai anak-anak atau haiwan peliharaan.
  • Enamel telur: Sedikit kilauan bersinar dan merupakan pilihan yang baik untuk kawasan trafik sederhana seperti ruang tamu.
  • Satin Enamel: Mempunyai sedikit lebih kilauan dan berfungsi dengan baik di kawasan lalu lintas tinggi atau kawasan yang mempunyai kelembapan. Ia juga sangat lembut dan itulah sebabnya ia sangat sesuai untuk dapur dan bilik mandi.
  • Semi-Gloss Enamel: Berkilat tetapi tidak seperti kaca. Inilah yang perlu anda gunakan pada kabinet dan trim, atau di kawasan kelembapan yang sangat tinggi.
  • Hi-Gloss Enamel: Berkilat! Ini memberikan kemasan hampir seperti kaca dan sesuai untuk permukaan dengan penggunaan yang tinggi (seperti pagar) atau perabot.

7- Memahami Undertones:

cara beza warna cat

Gunakan warna paling gelap pada jalur untuk mencari warna sebenar. Ini akan menjimatkan anda daripada berakhir dengan cat yang terlalu merah jambu, terlalu biru, terlalu kuning, dan sebagainya.

pilihan warna cat yang sesuai untuk rumah

8-Tema Warna Di Seluruh Rumah Anda. 

Jika anda ingin bermain selamat dan memilih hanya satu warna, saya cadangkan anda sekurang-kurangnya memilih beberapa shade lebih ringan atau lebih gelap dalam bilik atau pada feature wall. Ia adalah cara yang baik untuk menambah depth dan interest untuk ruang itu.

Rumah model adalah contoh yang sempurna untuk tema warna di seluruh rumah. Mereka biasanya menggunakan warna ruang tamu utama neutral dan menggunakan kain dan aksesori untuk menambah warna. Kemudian di bilik tidur mereka menggunakan warna accent dari ruang tamu di dinding dan menggunakan warna neutral di tempat tidur.

Anda boleh pergi ke laman web Easy Paint untuk mendapatkan cat yang direka khas untuk cuaca di Malaysia. Cari tukang cat berdekatan anda dan dapatkan harga terbaik di sini.

error: